Skip to content

El Día del Invitado: “Les Bruixes” (3/3)

febrero 26, 2011

 

‘LA CACERA DE BRUIXES’

A ESPANYA

Les caceres de bruixes a Espanya no van ser tant intenses com a altres països d’Europa, i sovint eren iniciades pel poble o per saludadors cridats per les autoritats civils. Els primers processos europeus es van produir en les dècades del 1420 i 1430 a regions alpines de França i Suïssa i a mitjans del segle XV van arribar a les zones pirenaiques de la Península, Catalunya i País Basc.

Al llarg del segles XV i XVI els processos van augmentant arreu del territori iniciant-se el Primer període repressiu a Aragó, Saragossa, País Basc, Cantabria, Astúries i Catalunya en un primer moment i a la zona de Castella, Toledo, Andalusia y València on arriba més tard. A l’últim terç del segle XVI es comencen a constatar casos de bruixeria que es resolen favorablement i s’intensifiquen a principis del XVII sense gaires conseqüències. Podem citar el cas de Casilda de Pabanes, nascuda a Villamiel que va confessar, el 1622 davant la Sala d’Audiències, haver renunciat a Déu per fer un pacte amb el diable i haver comès el delicte de matar nens, va ser considerada posseïda i, després d’exorcitzar-la, la van absoldre.

Des de 1575 assistim a la generalització dels processos emmarcats en el Segon període repressiu on el País Basc i Navarra prenen gran protagonisme. A través de l’obra que va escriure Pierre de Lancre, Tableau de l’inconstance des mauvais anges et demons tenim constància dels fets ocorreguts a Lapurdi (País Basc Francès) on al 1609 es va iniciar una de les persecucions de bruixes més importants d’Espanya. Pierre de Lancre, jutge del Parlament de Bordeus, va ser sol·licitat per dos notables locals. En quatre mesos De Lancre va iniciar processos en contra de milers de dones i nens acusats de bruixeria que van concloure amb una vuitantena d’execucions a la foguera. Aquest fet va ser possible per l’absència de gran part de la població masculina durant els mesos d’estiu que estaven a Terranova pescant bacallà. L’aturada dels processos l’1 de novembre de 1906, va ser deguda al retorn dels mariners.

Aquests fets van tenir un efecte immediat sobre les localitats de Zugarramundi i Urdax, a Navarra. El punt d’enllaç va ser una jove de vint anys, Maria de Ximildegui, que segons va confessar havia estat bruixa a Lapurdi i havia participat en diversos aquelarres i deia poder identificar la majoria dels participants. Aquest testimoni va mobilitzar l’Inquisició de Logronyo, iniciant el primer procés inquisitorial, que va donar lloc a sis condemnes a mort l’any 1610 a més de tretze víctimes que van morir a la presó.

Immediatament després dels fets de Zugarramundi i Urdax, es van estendre els processos a diverses zones del nord com Biscaia, que al 1616 es va obrir dues-centes vuitanta-nou causes, o Guipúscoa, Burgos i Galícia. Tots aquests processos van ser aturats al 1614 per l’actuació de Salazar Frías, un inquisidor que es va mostrar defensor de les teories de Agustí d’Hipona, i poc a poc la repressió contra la bruixeria va anar minvant amb una clara excepció en el cas de Catalunya on tot just començava.

 

A CATALUNYA

La cacera de bruixes a Catalunya va tenir dos etapes. La primera s’inicià al 1616, prengué una gran embranzida a la tardor del 1617 i s’aturà de cop i la segona s’inicià al 1618 quan la repressió va assolir la seva màxima extensió geogràfica i va durar fins al 1622. Joan Reglà constata, en el seu estudi, la xifra de més de quatre-centes víctimes durant aquet període.

La figura de Cosme Soler, àlies Tarragó, va tenir un paper clau en el desenvolupament d’aquests fets. Era un descobridor de bruixes que deia poder curar els que havien estat embruixats. Al 1616 va iniciar processos en què van ser executades set dones, a diverses localitats de la Franja i de Ponent  (Urgell i les Garrigues). El 20 de maig de 1617, denunciat pel bisbe de Solsona, va ser detingut per la Inquisició i el 2 de juny el van alliberar amb l’advertència de que si reincidia seria castigat rigorosament.

La cacera es va generalitzar a finals del 1618 i Tarragó tornà a actuar iniciant nous processos a diferents localitats de l’interior. L’inici d’aquesta segona onada es pot relacionar amb els aiguats del novembre del 1617 i fins el 1622 van ser penjades bruixes de les comarques d’Osona, del Vallès, de la Selva, del Bages, d’Anoia, del Baix Penedès, del Berguedà i de Ripoll. Joan Reglà parla d’una nova onada repressiva entre els anys 1626 i 1627, però aquests processos no es van conduir ja amb el rigor i el fanatisme dels anys centrals de la cacera.

La fi de la repressió va lligada a la figura del jesuïta Pere Gil consultor de la Inquisició de Barcelona i confessor. Va elaborar un primer informe contra la repressió al 1619 on denunciava els procediments emprats pels tribunals locals. Les pressions per aturar la repressió es van fer més intenses a partir de 1620 i culminaren amb una enquesta als bisbes de Catalunya preguntant si calia publicar un perdó general i si era convenient que la Inquisició revoqués tots els processos oberts. Al 1622, com a resultat, la Reial Audiència de Catalunya revocà totes les causes que continuaven obertes, donant fi a la cacera de bruixes a Catalunya.

Ariadna Muñoz Ortí

“Les Bruixes” (1/3)

“Les Bruixes” (2/3)

BIBLIOGRAFIA:

ALCOBERRO I PERICAY, A. Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII.- Editorial Barcanova. Barcelona; 2004.

GOMIS i MESTRE, C. La bruixa Catalana: aplec de casos de bruixeria, creences i supersticions recollits a Catalunya a l’entorn dels anys 1864 a 1915.- Editorial Alta Fulla: Arxius de Folklore Català, 1. Barcelona; 1987.

MARTÍNEZ-PEREDA, JM. Magia y delito en España.- Editorial Laida.

MIQUEL, M (Coo.). Per bruixa i metzinera: la cacera de bruixes a Catalunya. Museu d’Història de Catalunya. Barcelona; 2007.

MUÑOZ CALVO, S. Inquisición  y ciencia en la España Moderna.- Editorial Nacional. Madrid; 1977.

PLADEVALL I FONT, A. Persecució de bruixes a les comarques de Vic a principis del segle XVII. Barcelona; 1974.

 

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: