Skip to content

‘Les Biblioteques i el seu paper amb el saber’

enero 16, 2011

 

Les biblioteques han estat un dels factors més importants a l’hora de mantenir, salvaguardar, i donar extensió al coneixement. És per aquests motius que vull dedicar aquesta entrada a elles, les valuoses cambres de tresors sapiencials.

Des de la gran biblioteca d’Alexandria (com explicava un company fa un temps), per tots coneguda gràcies a les al·lusions cinematogràfiques i literàries, les biblioteques s’han anant perpetuant al temps adaptant-se sempre a les circumstàncies que imperaven. Aquesta va arribar a albergar 500.000 llibres, essent la més gran de les biblioteques del mediterrani durant molts segles, fins i tot després de que es cremés.

Les biblioteques varen ser part, des d’un principi, d’una dualitat, d’una banda gràcies a les grans aportacions de famílies acomodades alhora d’una mena de assumpte social, les quals amb ajuda de la gent interessada en el coneixement van poder emmagatzemar grans quanties de llibres i textos que conformarien els dipòsits que avui agafen el nom de biblioteques. Les quals evolucionen i apareixen juntament amb l’escriptura, ja que lògicament, era més còmode acumular textos en papirs que els trossos de pedra gravats anteriorment.

Van néixer als temples de les ciutats mesopotàmiques, on van tenir en principi una funció conservadora, de registre de fets lligats a l’activitat religiosa, política, econòmica i administrativa, al servei d’una casta de escribes i sacerdots. Malgrat que varen ser els primers llocs on es començaria a valorar el coneixement i la seva transmissió escrita, l’accés als llibres va estar restringit a una part de la població durant pràcticament tota la seva història. Segons les diferents èpoques anava canviant l’elit que controlava i donava suport al manteniment de les biblioteques, des de les famílies riques de la antiguitat a les ordes eclesiàstiques a la Baixa i Alta Edat Mitjana. No va ser fins al segle XX i les polítiques socials que les biblioteques obrissin les seves portes de forma absolutament pública, amb el procés que coneixem com a democratització de la informació.

“La bibliothèque est le lieu de l’exercice public de la raison” (in Advis pour dresser une bibliothèque’).

“La biblioteca és el lloc de l’exercici públic de la raó.”

Gabriel Naudé

Naudé és cèlebre per haver redactat el ‘Advis pour dresser une bibliotèque’, que és el primer manual de biblioteconomia francès i mundial a començaments del segle XVII.

Llavors tenim que el coneixement gairebé sempre ha estat supervisat per les elits dominants, donant sortida a aquest, segons ells volien. Però avui això ha canviat dràsticament gràcies a la transformació pública dels estats.

Ara som tots els que podem donar sortida al coneixement, i som tots els que hi participem de l’exercici de la transmissió i l’aprenentatge, per tant també som nosaltres els responsables de la seva perpetuïtat i la seva qualitat. És per això, que neixen iniciatives tan atractives vers els llibres com aquesta que ha fet l’Ateneu Barcelonès, ‘Apadrina un llibre’. On els seus socis tenen l’oportunitat d’ajudar en el conservament de llibres valuosos que sense aquestes persones col·laboradores quedarien malmesos i oblidats per manca de recursos. Amb aquests apadrinaments (encara que alguns de molt costosos) es fa una donació no sols destinada al suport i restauració d’un llibre concret sinó en vers el coneixement sencer. Protegir els nostres llegats és una responsabilitat de tots, i més dels que hi participen activament en aquest esmentat àmbit. Entre d’altres dels llibres a apadrinar, trobem: ‘Le Terze Rimè di Dante’; Divina comedia, de 1502 o post.; ò d’Aristòtil, ‘Lógica’, de 1589.

 

La meva enhorabona a aquestes iniciatives altruistes, i que es fomenti la complicitat de les parts implicades.

 

* Als enllaços trobareu tota la informació.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: