Skip to content

Estat laïc i esglèsia

noviembre 3, 2010

Aquest dies ha estat notícia el fet que ZP no estarà present en tota la parafernàlia que es farà a la Sagrada Familia, suposo que perquè ja dòna per perdut el vot ultra-catòlic, i es reunirà amb el cap d’estat Benet XVI a l’aeroport just abans que aquest marxi. Ahir el senyor Sistach en una entrevista al Periòdico deia que era una falta d’educació cap a tots els ciutadants de l’estat espanyol, ja que la majoría són catòlics segons ell, i que no s’hauria de confondre els límits de l’estat laïc amb els del respecte cap a les institucions internacionals.

L’esglèsia ha tingut molt de poder sobre els estats al llarg de la història i creu que encara ara pot remenar les cireres. Som un estat laïc, i com a tal hauriem de seguir els passos dels nostres veïns (França és molt creient, però manté sempre fermes les bases de la laïcitat). Això què vol dir? Doncs vol dir que l’esglèsia no pot atemorir els polítics obertmanet creients amenaçant-los amb l’extracomulgació, no pot amenaçar a tots els ciutadants amb l’infern per acceptar els matrimonis homosexuals i no pot rebre una alta subvenció per part de l’estat, en decriment de la cultura o l’educació. No pot ser que els col·legis concertats religiosos rebin majors subvencions que els que no ho són, això no forma part d’un estat laïc, sinò más aviat d’un estat cristià encobert.

Per cada llei que s’aprova que suposadament va en contra dels valors de l’esglèsia es crea un gran rebombori, en canvi quan es coarta la llibertat i la fraternitat de les persones, com ara els discursos misògins o la pederastia clerical, es fa un silenci absolut.

L’esglèsia ha d’acceptar que el seu paper com a protectora dels drets morals de l’estat ja no és vàlid en una societat suposadament lliure i il·lustrada… l’últim cop que vaig estar en una misa va ser per l’enterrament de l’àvia dels meus cosins i el discurs en contra del matrimoni homosexual que em va fer esgarrifar, que defensin els seus valors, però que no atemptin contra la laïcitat de l’estat!

 

Anuncios
6 comentarios leave one →
 1. noviembre 3, 2010 4:00 pm

  Ostres, un post en català!! Què bé!!
  Et dic el mateix que al teu blog, els catòlics a les esglèsies ben calladets. Ara vindrà el papa i es muntarau un cacau de collons. Però en passar una mica de temps tot quedarà en una senzilla anècdota.

 2. noviembre 3, 2010 7:03 pm

  Doncs a mi m’agrada que vingui el Papa. Son diners per a BCN (l’inversió tindrà la seva rentabilitat). A més, es un referent espiritual interessant encara que amb mala prensa per culpa de la pedominancia d’altres entitats sapiencials como la comunitat científica, generalment atea. No sé si aniré a vuere’l pquè hi haurà massa gent però deu ser una bona experiencia veure un lider espiritual de la magnitut de Benedicto XVI.

  Potser aquest no representa el millor referent espiritual i moral però pitjor es no tenir referents… pitjor es recurrir a llibres d’autoajuda!

 3. Lope de Sosa permalink
  noviembre 9, 2010 10:09 pm

  El Papa es vicario de Cristo, lider espiritual de la Iglesia Católica y jefe del Estado Vaticano. Es como la Santisima Trinidad pero menos misteriosa, tres facetas distintas en una sóla persona verdadera. Son aspectos inseparables en sus discursos-sermones.
  Imaginad que Zapatero es invitado a visitar los EEUU y en pleno vuelo hacia aquél país se permite opinar que los negros norteamericanos son tratatos aún como en la época de la esclavitud. ¿Pensais que lo dejarían aterrizar o nos lo devolverían de vuelta inmediatamente?.
  Porqué un estado soberano como el nuestro tiene que soportar comparaciones que son una afrenta cuando provienen de un jefe de estado al que hemos invitado a nuestro país con gastos pagados.
  Lideres espirituales y referentes morales fueron Juan XXIII y Pablo VI que en el concilio Vaticano II pusieron en marcha una reforma modernizadora de la Iglesia que finalmente fue abortada por sus sucesores.
  No creo que este papa, que fue jefe supremo de la Inquisición (ahora Congregacion para la Doctrina de la Fe) sea un referente moral.

  • noviembre 10, 2010 3:31 pm

   Jajajaja me ha encantado el símil de la trinidad!

   En cuanto a tu reflexión sobre la soberania me parece que tienes razón… quizás debería morderse la lengua cuando no está en su reino celestial. Por otro lado, también está diciendo lo que piensa y en ese sentido está siendo íntegro… aunque no sé yo si en otras facetas adolece de hipocresía como por ejemplo, en cuanto al movimiento económico que implica dicha institución. Bueno, yo en todo eso no entro porque hasta cierto punto entiendo que el dinero es fundamental para un proyecto de evangelización. En fin, divago…

   Mi comentario hacía referencia al Papa como representante de una propuesta moral lo suficientemente profunda como para cubrir necesidades del hombre que hoy en día, por un exceso de nihilismo, causan una serie de problemas. En cuanto a este Papa en particular, no tengo ninguna opinión.

 4. Lope de Sosa permalink
  noviembre 9, 2010 10:12 pm

  ¡ ah…se me olvidaba¡. Perdonad que no me dirija a vosotros en catalán en estos comentarios. Es un idioma que traduzco y entiendo bien, pero en realidad no se hablarlo ni escribirlo.

  • noviembre 10, 2010 11:30 am

   Tranquilo en Rupcultura somos bilingües y aceptamos cualquier comentario en cualquier idioma que podamos entender (hasta el francés y el inglés) mientras sean interesantes.

   Gracias por tus comenarios.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: