Skip to content

Alternatives ecològiques

noviembre 2, 2009

Aprofitant que aquests dies a Barcelona es reuneixen dirigents de tot el mon per veure com lluitar el canvi climàtic, diré les meves propostes. Unes semblen més o menys factibles, d’altres no van més enllà de la bogeria i el nihilisme radical…

 1. Desterrar el transport privat de la ciutat (exceptuant ambulàncies i altres transports de necessitat) aprofitant les carreteres per a les bicicletes, els autobusos i el tranvia, evitant aixi la necessitat d’augmentar el nombre de kilòmetres de metro. Els cotxes haurien d’estar aparcats en macroparkings a les afores, sota vigilància, que segurament sortiria més bé de preu que la desaparició de la naturalesa.
 2. Alliberar espais abandonats tot transformant-los en parcs sostenibles o en horts urbans.
 3. Prohibir l’ús de transgénics i de materials agrícoles perjudicials per a les collites mateixes.
 4. Construir edificis sostenibles, capaços de produir una part de la energia que consumeix.
 5. Instal·lar fanals intel·ligents, que s’encenguessin quan la gent passes, o canviar les bombetes per unes de baix consum.
 6. Prohibir el consum de tabac i altres substàncies que emeten fum (aquí ja comença la bogeria a fer de les seves)
 7. Prohibir el consum d’un determinat peix en algunes èpoques o anys, cada any canviar d’espècie.
 8. Prohibir l’ús de la medicina química. Si t’has de morir per una grip, dos pedres… és el millor per a la naturalesa.
 9. No fer res, deixar que es fonguin els pols i esperar que ens acabem extingint.

Aquest últim és sens dubte el millor per al món natural, tot seguiria fent la seva sense nosaltres… ostres! Ser ecologista és ser un nihilista apocaliptic?

Anuncios
4 comentarios leave one →
 1. noviembre 2, 2009 10:32 pm

  Hi afegiré si em permeteu algun comentari més, però abans he de dir que si els polítics tinguessin els “pebrots” i perdoneu l’expressió per apostar per tan sols una d’aquestes propostes hi tindriem molt guanyat. Sembla ser que per a alguns el problema del canvi climàtic i d’atres relacionats amb la contaminació i l’esgotament dels recursos naturals no es sembla prou evident i de prioritat. De moment no han fet ni un sol pas endavant i és perquè no han volgut.

  1. En quan al transport s’ha de dir que pel que fa al transport privat ja exiteix el vehicle elèctric o solar, però que per interessos econòmics encara no s’ha promogut (diuen que la patent la tenen les multinacionals del petroli, però no sé si és una llegenda boca orellla). S’entèn que per certs trajectes el transport privat es la única solució, però d’aquesta manera s’evitarien emissions tan contaminants i nocives per l’atmosfera. I en quan al tansport públic tenim un problema greu de cobertura, freqüència i preu (i revisors dels que no paguen també). En quan a la bici els avanços són importants, però tenim un problema greu de funcionalitat dels carrils bicis, els nostres polítics segueixen pensant en els km de carril bici que sortiran a la memòria anual i no pas en el fet de fer carrils bici útils i interconnectats.

  3. I potenciar l’agricultura i la ramaderia ecològica. Ara es diu ecològica, però en realitat és la de tota la vida, vaja.

  4. No sé si hi ha edificis dissenyats per produir energia, però si que ja podrien ser construits pensant en aprofitar la màxima energia solar (és a dir, amb una orientació adequada), finestres dobles que no escapi l’escalfor interior (ben aillant), amb plaques solars instal·lades, pintades amb pintura ecològica…

  5. Ara s’han instal·lat uns fanals qu hi tenen una cupula a sobre de tal manera que la llum va sempre al terra i no produeix tanta contaminació lluminica. De totes maneres, no estic veient que molts municipis s’hagin posat les piles encara… aquesta idea es pot unir a la teva.

  7. Tens tota la raó en què el consum de peix i fruites s’hauria d’adequar a l’època de l’any. No pot ser que en tot l’any poguem menjar meló i que es pesquin tonyines inclús en època de reproducció. Això hauria d’estar regulat.

  També faig una altra proposta mundial, aplicable a parcs i jardins de les ciutats, i a agricultors; és millor regar cap al vespre, a l’hivern cap a les sis, una mica més tard a l’estiu, o a primera hora del matí, per exemple a les cinc. L’aigua humitejarà més el sòl i les plantes el podran aprofitar millor. La majoria d’aquests gran regs que gasten grans quantitats d’aigua es fan a horari laboral és a dir a les 12h del migdia a ple sol.

  També tenim un problema greu amb els envasos que haurien d’estar regulats des de l’administració. Per exemple, retornar els diners al consumidor de cada envàs retornat i no potenciar o prohibir els envasats individuals. Prohibir les bosses de plastic del supermercat no és una solució eficient, és ta sols una solució “tapadera”.

  I pel que fa a la cimera, només comentar que qui s’ha de posar les piles són les grans potències mundials i les gran multinacionals, i no només en ecologia sinó en drets humans també.

  No sé si se m’acudirà alguna proposta més, … sempre hi podré tornar… suposo…

  Ànims i forces per la vostra feina al Rupcultura, fer aquests tipus de tasques mai no són fàcils…

 2. noviembre 3, 2009 8:27 pm

  Hola Laura! Gràcies pel primer comentari per part d’una ambientòloga.

  En resposta sobre ls edificis que produeixen, si, existeixen. Et portaré la noticia que sortia al quadern del diumenge del periodico de catalunya d’aquest diumenge passat, pero per internet no surt… Es tracta d’edificis amb vidres tintats del mateix aillant que el de les paelles, molins de vent al sostre, fanals que s’autoalimenten, plaques solars i xarxes de plantes que netegen el CO2 que es produeix… i un altre seguit de coses.

  A Alemania es fa això de retornar diners als que tornen els envasos, de fet a molts els surt més barata la cervesa per això.

  Esperem que no sigui l’únic comentari!!

 3. noviembre 3, 2009 8:34 pm

  És veritat això dels envasos ho fan a Alemanya, de fet n’hem d’aprendre molt d’aquests països del nord carrils bici a Holanda, més sostenibilitat a Alemanya i màquines de mesura de decibels a Suècia!!!

  Com mola això dels edificis, serà per idees! La qüestió és posar-ho a la pràctica…

 4. noviembre 5, 2009 2:28 pm

  Per si us interessa el tema, al programa de televisió “El medi ambient” emetrà dijous vinent 12 de novembre: Mekong; afrontar el canvi climàtic.

  El programa “El medi ambient” s’emet a Tv3 i a TVCi a les 14:20, o també es poden veure programes anteriors a la web http://www.elmediambient.cat

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: